خانه را بتکانید؛ سلامت را نه!

شستشوی موکت

براساس آیین کهن کشورمان، هرساله از روزهای میانی اسفند ماه با شروع خانه تکانی به استقبال نو شدن می ‌رویم.

فرش‌ های شسته شده از بالای پشت بام خانه‌ های شهر آویزان می ‌شوند، پنجره‌ ها‌ ‌بی‌ پرده می ‌شوند، ده‌ ها نفر را می‌ ببینی که بالای‌ ‌نردبان رفته‌ و شیشه‌ ها و دیوارها را تمیز می ‌کنند. این سنت زیبا گاه در اثر عدم‌ رعایت نکات ایمنی و سلامتی تبدیل به عاملی می ‌شود که سلامت اعضای خانواده به ‌ویژه خانم‌ ها را در معرض خطر قرار می ‌دهد.

بیماری‌ های تنفسی، کتف درد، گردن درد، مسمومیت ‌ها، کمردرد، سوزش و خارش پوست دست و ... از جمله رایج ‌ترین عواقب و پیامدهای خانه تکانی غیراصولی و نادرست است. این مطلب توصیه‌ های متخصصان است که با در نظرداشتن نکات خیلی ساده می ‌توان خانه تکانی ایمنی داشته باشیم بدون آن که به سلامتی ما لطمه ‌ای وارد شود و مجبور نباشیم که ایام نوروز را با کلکسیونی از انواع بیماری ‌ها شروع کنیم.

آسیب‌های تنفسی و مخصوصاً آسیب به حنجره، به ‌دلیل استفاده بی ‌رویه و عدم ‌رعایت نکات ایمنی در استفاده از مواد سفید کننده و پاک ‌کننده‌های شیمیایی در اسفند ماه شایع ‌تر از همیشه است.

بدترین شیوه استفاده از مواد پاک ‌کننده و شوینده این است که آن ها را با آب گرم مخلوط کنند و یا از آن ها در محیط‌ های بسته‌ای که بخار آب وجود دارد، استفاده کنند.

در واقع پیشنهاد این است که از مواد شوینده و پاک کننده‌ای استفاده شود که آسیب کمتری می‌ رساند، مثلاً استفاده از پودرهای شوینده که آنزیم هم دارد، بسیار امن‌ تر از استفاده از مواد سفید کننده ‌ای است که بخار دارند.



ادامه مطلب ...

اعضای این خانواده را بخورید!

متخصصان تغذیه درباره خانواده مرکبات می گویند

مرکبات

می دانیم که مصرف میوه‌ها و سبزی‌هایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌ کنند. مصرف منابع غذایی سرشار از ویتامین C یکی از توصیه‌های متخصصان تغذیه در فصل سرما  و سرما خوردگی ها است. می ‌خواهیم از خانواده نسبتا بزرگ مرکبات حرف بزنیم؛ خانواده‌ای که اعضایش سرشارند از ویتامین C.

یکی از ویژگی‌ های مهم مرکبات، داشتن آنتی ‌اکسیدان فراوان‌ شان است که برای مصرف ‌کننده می ‌تواند خواصی را در پی داشته باشد. افرادی که به طور مرتب از این خانواده استفاده می ‌کنند، 60 درصد کمتر احتمال دارد که به سرطان معده پیش‌رونده مبتلا شوند (البته در مقایسه با افرادی که چنین عادت غذایی ندارند) زیرا وجود ویتامین C در این میوه‌ها ترکیباتی را خنثی می‌ کند که از عوامل سرطان ‌زا به حساب می ‌آیند. به علاوه، خوردن این میوه‌ها از التهابات سلول‌ های مخاطی معده هم جلوگیری می ‌کند. یادتان باشد که توأم شدن این دو موضوع با هم می ‌تواند زمینه‌ های بروز این نوع سرطان را کم کند. همچنین، فراموش نکنید که فیبر موجود در این گروه از میوه‌ها، احتمال ابتلا به سرطان روده را نیز به حداقل می ‌رساند.



ادامه مطلب ...

رژیم غذایی در بیماران کلیوی

کلیه

یک رژیم غذایی حاوی پروتئین کم برای جلوگیری از وخیم‌ تر شدن بیماری کلیه در افراد مبتلا به عملکرد غیرطبیعی کلیوی، کارایی دارد.

به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، روزنامه "نیویورک تایمز" در مقاله ‌ای می ‌نویسد: این نوع رژیم غذایی در عین حال که سدیم و پتاسیم کمی دارد، بیمارانی که این رژیم را دنبال می ‌کنند باید مصرف مایعات را نیز محدود نمایند.

هدف از طرح این مقدمه اشاره به موضوع مهم کنترل بیماری کلیه از طریق رژیم غذایی و تغذیه مناسب است.

متخصصان می گویند؛ هر چند بیماری مزمن کلیه، عده زیادی را مبتلا می‌ کند اما با یک تغذیه محدود کننده و تغییر در الگوی زندگی می ‌توان از شدت این بیماری و باری که به بیمار و اطرافیانش وارد می ‌سازد، کم کرد.

این مقاله می‌ افزاید: وقتی فرد به بیماری مزمن کلیه مبتلا می ‌شود کلیه ‌ها دیگر قادر به پاک سازی خون از پس‌ مانده های غذایی و مایعات سمی بدن نیستند. فرد بیمار می‌ تواند با محدود کردن نوع غذاهایی که می ‌خورد مانع از تشکیل زیاد این مواد زائد در خون و وخیم ‌تر کردن مشکل کلیه‌ ها شود.

ابتدا توصیه می ‌شود که این بیماران مصرف سدیم(نمک)، پتاسیم، پروتئین، مایعات، فسفر و کلسیم را کاهش دهند.

باید توجه داشت که رژیم دارویی سنگین به همراه محدود کردن رژیم غذایی ممکن است غذاها را برای بیمار بی ‌مزه کند. دراین شرایط بیماران اغلب شکایت می‌ کنند که دهان شان بی ‌مزه شده و مزه غذاها را احساس نمی ‌کنند و بنابراین به غذاهای فرآوری شده روی می ‌آورند اما باید هشدار داد که مصرف این غذاها خیلی بیشتر آسیب می ‌رساند.

غذاهای فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی نمک و نگهدارنده ‌ها هستند. اما متخصصان یک راهکار ارائه کرده و توصیه می‌ کنند که افزودن آب لیمو به غذاهای مناسب و انتخاب شده می ‌تواند طعم آن ها را افزایش دهد.



ادامه مطلب ...